Nieuwbouw

BTW én registratierechten of BTW óf registratierechten

Als je van plan bent om te gaan bouwen dan zal je ook rekening moeten houden met de BTW. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen de aankoop van een project (grond + nieuwbouw van dezelfde partij) en de aankoop van een grond van een andere partij dan diegene die de nieuwbouw zal uitvoeren.

Bij een project (grond + nieuwbouw van dezelfde partij) wordt zowel de grond als de nieuwbouw belast met 21% BTW. Indien de grond aangekocht wordt van een andere partij dan diegene die de nieuwbouw zet dan wordt de grond belast met groot schrijfgeld (10% voor Vlaanderen en 12,5% voor Wallonië) en de nieuwbouw met 21% BTW. Mocht na de toekenning van het K.I. (Kadastraal Inkomen) blijken dat de woning in aanmerking komt voor het klein schrijfgeld dan wordt dit verschil vanzelfsprekend teruggestort.

Wanneer je gaat bouwen kan je ervoor kiezen om in dit in eigen beheer te gaan doen of samen te werken met een "sleutel-op-de-deur"-firma. In eigen beheer zorg je zelf voor de organisatie en de uitvoering van de werken. Met een "sleutel-op-de-deur"-firma worden alle zaken geregeld door een gespecialiseerde firma die je op de hoogte houdt van de werkzaamheden.

Vorderingen van de werken bewijzen

Houd er ook rekening mee dat je bij nieuwbouw niet meteen zal kunnen beschikken over het gehele hypotheekbedrag. Als je ook je bouwgrond hebt beleend dan zullen bij akte enkele de gelden om de aankoop van de grond te financieren plus eventueel de bijkomende kosten vrijgegeven worden. Het verschil staat op een geblokkeerde rekening en zal worden vrijgegeven naargelang de werken vorderen. Deze vorderingen zal je moeten aantonen aan de hand van facturen en/of foto's van de werken.

Pas als het volledige bedrag is opgenomen zal de rente op het volledige krediet berekend worden en in de meeste gevallen wordt er ook pas dan kapitaal afgelost en zal je het volledige overeengekomen maandbedrag gaan moeten betalen.